De nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 januari stond in het teken van de Internationale Pistoolnacht bij sv. Op de Korrel. Voor een 26e maal werd de wedstrijd, ook wel de "Nacht van Bemmel" genaamd, georganiseerd door Bart Wolters. Door afwezigheid van de winnaar van de afgelopen twee edities lagen alle kansen open en de nummer twee van afgelopen jaar greep die mogelijkheid dan ook met beide handen. Con Hövelings wist de 750 schoten met de hoogste score te volbrengen en won hiermee de Studio Stens wisselbokaal.
Gastheer Alphons Stens mocht het openeningsschot om 23:00u 's avonds doen, waarna de 18 deelnemers aan hun eerste van 25 series mochten beginnen. De series bestonden uit 30 schoten, waarbij de scores bij aanvang mooi bij elkaar lagen. Later in de nacht vormen zich groepjes schutters die met elkaar de strijd aangaan voor bepaalde posities en vanaf een uur of 5 in de ochtend waren de posities redelijk stabiel. Maar zelfs aan het einde van de marathon schuiven er nog posities. Om posities 8 en 9 werd tot de laatste serie gestreden!


Podium Internationale Pistoolnacht 2018, met v.l.n.r.:
Willem Sterling (LPO1), Donald Heertje (LPO3), Larissa Hövelings (LPD1), Eric de Reus (LPH2), Con Hövelings (LPH1), B. van Leeuwen (LPH3), Koos Janssen (LPO2).

 

Eric de Reus wist de marathon met de hoogste score aan te vangen en opende de dans op positie 1. In de tweede serie zakte hij naar de tweede positie en ondanks dicht bij te blijven, zorgde Con voor een veilige marge. Met de hoogste score van 281 punten bleef Con de rest van de nacht aan de leiding en won uiteindelijk met 29 punten. Op de derde plaats eindigde de beste dame, namelijk dochter Larissa Hövelings. Als derde in het algemeen klassement deed ze het erg goed en liet veel van de heren achter zich. Derde heer was B. van Leeuwen, en als de uitslagen bekeken worden lijkt het vanaf de tweede helft van de nacht niet zo spannend. Maar als er naar de verschillen in scores gekeken wordt, dan blijken er maar 36 punten verschil te zijn op Larissa's eindscore en 6 punten met Helmut Boland op positie 6! Erg dicht bij elkaar dus, op die maximaal 7500 punten!
In de Opgelegd groep waren het vier deelnemers die de uitdaging met elkaar en met zichzelf aangingen. Hier worden 20 schoten per serie gedaan, met in totaal dus 500 schoten. Derde werd hier Donald Heertje, die zelfs een aantal series de hoogste score van die ronde wist neer te zetten. Met uiteindelijk 42 punten verschil op de nummer 2 schoot hij stabiel voor de derde plaats, voor Werner Schüppel uit Duitsland. Maar voor goud en zilver bleef het een continue nek-aan-nek-race. Na een exact gelijk begin was het stuivertje wisselen tussen Koos Janssen van de organiserende vereniging en Willem Sterling. Beide stonden bijna even vaak aan de leiding, en over de hele nacht weken zij niet meer dan 5 punten van elkaar af in totaalscore. De laatste serie gaf dan ook pas de beslissende doorslag, en maar op één hele punt van die maximale 5000! Willem eindigde met een serie van 193 tegen Koos met 191 en boog hiermee de twee plaats om naar de winst in de laatste 20 schoten.
Koos nam voor een 10 maal deel aan deze slijtageslag en mocht naast zijn bokaal dan ook een bloemetje in ontvangst nemen. Daarbij is onder de vrijwilligers inmiddels een vaste groep ontstaan met o.a. Jan Wiltink, Eefje Spanbroek, Sjaak Polman en Frank Streng. De Pistoolnacht macaroni heeft ondertussen landelijke bekendheid gekregen en sponsor Toon Pouwels zorgde ook dit jaar weer voor een mooie vis-schaal om de schutters de nacht door te laten komen.
Wederom een geslaagd evenement met een spannende strijd tot de laatste schoten. Een kleine impressie is te zien door de foto's, maar een heel album is te vinden op de Flickr pagina van Frank Streng. Een overzicht van de uitslagen is te vinden onder de link, maar ook het wedstrijd verloop is geprobeerd weer te geven in een volledig wedstrijd overzicht.
Ook mee doen? Houd de website in de gaten voor de 2019 editie of geef je contactgegevens alvast door voor een herinneringsmail, via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. De 2019 editie zal worden geschoten in de nacht van 4 op 5 januari. Ga de uitdaging ook aan!


Openingsschot door gastheer Alphons Stens, 5 januari om 23.00uur

De series en prijzen.
Larissa en Con naast elkaar uitgeloot.

Winnaar Algemeen, Luchtpistool staand: Con Hövelings

Plaats 2 LP Staand, Eric de Reus

Eerste dame en derde LP Staand Algemeen; Larissa Hövelings

3e Heren LP-staand, B. van Leeuwen

Winnaar LP Opgelegd, Willem Sterling

Koos Janssen met een 10e deelname en 2e bij LP Opgelegd.